Home / Overijssel / Steenwijkerland / Nederland / Geen vergoeding voor hersteloperatie na borstkanker
Geen vergoeding voor hersteloperatie na borstkanker
22-09-2014 08:32
Nederland -
De borst van Conny Hellemons raakte zwaar beschadigd na een behandeling tegen borstkanker. De hersteloperatie wordt echter niet vergoed. Als ze onder de douche gaat, doet Conny Hellemons (50) de deur van de badkamer sinds kort altijd op slot. Ze wil absoluut niet dat haar kinderen het zwaar gehavende lichaam zien, dat ze overhield aan de bestralingen tegen borstkanker. Ze voelt zich erg ongelukkig vanwege haar mismaakte en ingedeukte borst. Met een aantal operaties zou ze door lipofilling haar borst kunnen laten herstellen, maar deze ingreep wordt niet vergoed door verzekeraar VGZ, omdat de overheid heeft bepaald dat de behandeling geen deel uitmaakt van de basisverzekering.
"Bij lipofilling wordt vet uit bijvoorbeeld je buik ingespoten. Mijn borst is eigenlijk ingedeukt en dat kan met een dergelijke operatie wel weer worden hersteld. Ik kom niet in aanmerking voor een implantaat, omdat het weefsel daarvoor te beschadigd is." Wrang genoeg heeft Hellemons een borstbesparende operatie ondergaan en zou ze in het geval van een volledige amputatie wel in aanmerking zijn gekomen voor een ander soort hersteloperatie.
Verzekeraar VGZ kan geen uitzondering maken voor Hellemons. "We begrijpen goed hoe belangrijk deze behandeling voor mevrouw Hellemons is, en dat het dus heel erg vervelend is dat deze behandeling niet vergoed kan worden", zegt een woordvoerder van verzekeraar VGZ. "Voor de vergoedingen vanuit de basisverzekering moeten wij ons echter houden aan de regels die het Zorginstituut Nederland daarvoor opstelt."
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) maakt zich hard voor de vergoeding van deze behandeling. De vereniging startte hiervoor onlangs in samenwerking met de Borstkankervereniging Nederland een campagne. "Patiënten worden ernstig te kort gedaan door het niet kunnen uitvoeren van deze techniek", stelde René van der Hulst, plastisch chirurg en voorzitter van de NVPC. "Het is hoog tijd om het negatieve advies hierover te herzien, mede gezien de inmiddels ruime hoeveelheid wetenschappelijk bewijs voor de behandeling."
Hellemons heeft de beslissing op alle mogelijke manieren aangevochten. De operaties, die in totaal ruim 12 duizend euro gaan kosten, kan ze niet zelf ophoesten. "Sommige vrienden en kennissen zeggen dan: wees blij dat je weer gezond bent. Misschien had ik dat vroeger ook wel gezegd. Nu ik zelf kanker heb gehad, weet ik beter. Iedere dag word ik hiermee geconfronteerd. Ik ga er alles aan doen om deze behandeling toch te krijgen."
10 jaar geleden
| |
|