Home / Drenthe / Noordenveld / Een / Helft vakantiewerkers krijgt geen veiligheidsinstructies
Helft vakantiewerkers krijgt geen veiligheidsinstructies
23-07-2014 08:57
Een -
Jongeren doen in de zomer vaak zwaar en soms gevaarlijk werk. De helft krijgt geen enkele uitleg over hoe ze veilig hun werk kunnen doen. Een vakantiebaan is leuk en lekker bijverdienen, maar kan ook zwaar en soms zelfs gevaarlijk zijn. Volgens een steekproef van CNV Jongeren krijgt ongeveer de helft van de jongeren geen enkele informatie over veilig werken voordat zij aan de slag gaan. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun veiligheid op de werkvloer.
"Het valt op zich nog wel te begrijpen ook", zegt CNV Jongeren-voorzitter Michiel Hietkamp. "Het gaat vaak maar om een paar weken en dan wordt er gemakkelijker overheen gestapt. Maar de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van vakantiemedewerkers ligt wat ons betreft in eerste instantie bij de werkgever. Die moet ervoor zorgen dat iedereen veilig kan werken."
Uit de nieuwste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren presenteerde blijkt dat jongeren een verhoogd risico lopen op werkongelukken. Van de 15- tot 25- jarige werknemers krijgt 10 procent een ongeluk op het werk. Onder oudere werknemers is dit iets meer dan 6 procent. Met name in de horeca, waarin veel jongeren tijdelijk werk vinden, komen veel arbeidsongelukken voor. Hete pannen, glasscherven, scherpe messen, maar ook agressieve klanten vormen risico's waar jongeren niet tot nauwelijks op voorbereid zijn.
"Een korte instructie kan vaak al genoeg zijn", meent Hietkamp. "Het gaat ook meestal om terugkerende elementen. Zwaar tillen bijvoorbeeld, slepen met kratjes, fusten en kisten. Een kwart van de jongeren geeft aan dat ze regelmatig zwaar moeten tillen op hun werk. Maar ze krijgen geen enkele uitleg over hoe je dat het beste kunt doen en wanneer iets te zwaar is. Ook sociale weerbaarheid is vaak een probleem. Jongeren die in de kroeg staan, terwijl de klanten met een slok op hun remmingen verliezen en zich laten gaan. Daar moet je goed mee om kunnen gaan en dat gaat beter als daar vooraf over gesproken is. Leer jongeren hoe ze nee moeten zeggen, voordat je ze aan het werk zet."
10 jaar geleden
| |
|