Nederland -
Het tipgeld in de zaak van de vermiste meisjes in Panama is verhoogd. Maar geld leidt zelden tot een oplossing.
Justitie in Nederland heeft vorig jaar in 32 zaken tipgeld uitgeloofd voor gouden tips na een misdrijf, maar hoefde geen cent over te maken. In totaal was een bedrag van 350.000 euro beschikbaar, de beloningen liepen uiteen van 2500 tot 15.000 euro. Het bleek niet genoeg om de gouden tips binnen te halen.
Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Parket. De beloningen werden vooral in het vooruitzicht gesteld voor de oplossing in moordzaken. "Er zat een enkele overval tussen, en één brand", zegt Wim de Bruin van het parket.
Sinds 2001 is er in totaal bijna 5,5 miljoen euro uitgeloofd voor gouden tips en ongeveer 200.000 euro is daadwerkelijk betaald. De Bruin houdt het erop dat "minder dan 10 procent daadwerkelijk wordt uitgekeerd". Toch is hij niet ondersteboven van de teleurstellende resultaten. "Het is wat ons betreft 'baadt het niet, dan schaadt het niet'. Het kost ons niets als er niets wordt opgelost. En als er wel een zwaar misdrijf door wordt opgelost, is dat natuurlijk alleen maar goed."
Overigens zal het parket nooit in een vermissingszaak, zoals nu is gebeurd in de zaak van de in Panama verdwenen Lisanne en Kris, geld uitloven. "Voor ons moet duidelijk zijn dat het om een misdrijf gaat", zegt de Bruin. "Dit is een particulier initiatief." Wie de gouden tip heeft in de vermissingszaak van de twee jonge Nederlandse vrouwen krijgt nu geen 2500 maar 30.000 dollar (ongeveer 22.000 euro) van de familie.
Na een uitzending van Opsporing Verzocht vorige week kreeg de politie 35 tips binnen over deze zaak, maar de gouden tip zat daar niet bij. "Dergelijke tips leveren zelden iets op", laat een deskundige weten. "Wie heeft er in Nederland nu nog heel bruikbare informatie die hij nog niet heeft gedeeld?"
Een zaak waarin tipgeld wel de gouden tip, zelfs tips, heeft opgeleverd is die van de dodelijke overval op Haagse juwelier Ruud Stratmann in 2012. Justitie loofde een beloning uit van 15.000 euro die uiteindelijk werd verdeeld over negen tipgevers. Een van hen wist de namen van beide verdachten te noemen en kreeg het hoogste bedrag, 5000 euro, op zijn bankrekening gestort. Degene die ervoor zorgde dat verdachte Ziya B. in de Haagse Schilderswijk kon worden opgepakt kreeg 3000 euro.
De politie kreeg destijds meer dan honderd tips binnen. Er werd door veel mensen gereageerd op de oproep en de politie kreeg van meerdere mensen de namen van één van de twee verdachten door. "Zonder de hulp van het publiek waren politie en justitie er niet in geslaagd om zo snel de identiteit van beide verdachten te achterhalen", liet justitie weten.