Amsterdam -
De navulverpakkingen van de e-sigaret met nicotine missen in 70 procent van de gevallen het verplichte gevaarsymbool 'giftig', ofwel een doodshoofd. E-rokers kennen de gevaren wel.
Op 108 van de 151 onderzochte navulverpakkingen met nicotine ontbreekt het verplichte gevaarsymbool, berichtte de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. Consumenten worden zo onvoldoende gewaarschuwd voor de inhoud en de gevaren bij gebruik, stelde de overheidswaakhond. Rokers vinden ook dat een waarschuwingsetiket niet mag ontbreken, maar weten echt wel dat de vloeistof giftig is.
"Natuurlijk weet ik dat het giftig is, en dat ik het spul niet moet mixen in een drankje om nicotine binnen te krijgen", lacht Gioia Petersen. Zij gaat op vakantie naar India en is naar de elektronische sigarettenzaak Jwell in de Jordaan gekomen om een e-sigaret mee te nemen. "Of ik moet cold turky stoppen. Wel of geen waarschuwing, een e-sigaret roken is altijd beter dan een echte sigaret."
Al die ophef over etiketten is onnodig, vindt Karin Overmars. Sinds kort is de Amsterdamse overgestapt van een nicotine e-sigaret, naar een e-sigaret zonder. Ze probeert in de winkel verschillende smaakjes uit. "Ik weet wel hoe giftig het spul is, en dat je 't niet moet drinken. Zo'n etiket hoort er ook wel op. Voor mij is het in ieder geval een uitkomst, uiteindelijk ben ik door de e-sigaret gestopt met nicotine-roken."
E-roker Bob van der Sluis kan nog geen afstand doen van de nicotine in zijn sigaret. Maar hij rookt volgens eigen zeggen al beduidend minder met een flesje e-sigaretvloeistof per week. Gifgevaar ziet hij vooral in de sigaret met echte tabak en stoffen als teer en koolmonoxide.
Gevaar voor de kinderen die het spul per ongeluk innemen, is klein, laat Cedric Sarfati van Jwell zien. "Kijk, navulverpakkingen hebben zoals het hoort een kindveilige sluiting. Die moet je op een bepaalde manier losdraaien. Ik ben eerder bang voor een huiskat en hond. Die kauwen zo'n flesje kapot als het op de grond ligt met omgerekend de inhoud van 135 sigaretten. Dat overleven ze niet", zegt de Fransman.