Groeiende frustraties na overlijden dierbare

09-04-2014 09:12

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/04/09/WFwmUil0ztnoQ/index.xml

Ren -



Nabestaanden worstelen steeds vaker met onwillige bedrijven na het overlijden van hun dierbaren. Abonnementen die niet stop te zetten zijn en ongeïnteresseerde medewerkers zorgen voor frustratie en verdriet.

Nabestaande worstelen steeds vaker met het administratieve oerwoud waarin zij na het overlijden van een dierbare belanden. Bij het meldpunt Erfenis Ergernissen, van Netwerk Notarissen, liep het afgelopen maanden storm. Ruim vierhonderd gefrustreerde en gekwetste nabestaanden hebben zich inmiddels al gemeld. Vooral bij energiemaatschappijen, banken, mobiele telefonie en internetaanbieders lopen nabestaanden tegen een verstikkende bureaucratie op. Hierdoor blijven zij tot in lengte van dagen post ontvangen voor de overledene of lukt het niet om een abonnement op te zeggen.



"Veel bedrijven blijken zich totaal niet te realiseren dat een klant wel eens zou kunnen overlijden", zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverbond van 150 notariskantoren. "Als de algemene voorwaarden van een contract iets zeggen over overlijden dan ben ik al heel blij, want dat komt eigenlijk nooit voor. Die blinde vlek zorgt bij nabestaanden regelmatig voor heel veel frustratie en verdriet."



Ook Rebecca Bouma (29) loopt na het plotselinge overlijden van haar man al bijna twee jaar tegen een muur aan. "Ik heb afstand gedaan van de erfenis, omdat mijn man voor hij verongelukte net failliet was gegaan. Er waren schulden en die kon ik in mijn eentje met twee kleine kinderen niet dragen. Onder andere zijn deel van de waterschapsbelasting hoefde ik daarom niet te betalen, maar tot op de dag van vandaag krijg ik aanmaningen. Ze stuurden mij zelfs een jaar na zijn dood nog een nieuwe rekening voor de periode waarin hij niet meer in leven was."



Het verhaal van Bouma staat niet op zichzelf. Uit een eerste inventarisatie van het meldpunt blijkt dat de problemen vooral uit automatismen voortkomen. Omdat bedrijven niet nadenken wat er gebeurt als iemand overlijdt, is dit ook niet in de systemen opgenomen. Nabestaanden kunnen dan bijvoorbeeld niet geholpen worden omdat het vakje 'overleden' niet bestaat. Daar komt nog bij dat medewerkers slecht voorbereid zijn op een sterfgeval. Dat levert regelmatig klungelig of soms ronduit pijnlijk gedrag op, waarbij mensen slecht of zelfs onbeschoft te woord worden gestaan.



Voor Bouma lijkt een oplossing inmiddels verder weg dan ooit. "Het is steeds weer iemand anders aan wie je hetzelfde verhaal moet vertellen, zonder dat er echt geluisterd wordt. Ik ben een paar keer verschrikkelijk boos geworden aan de telefoon. Het verdriet zit er natuurlijk nog en dat je daar dan elke keer zo mee wordt geconfronteerd is ontzettend zwaar. Tot op de dag van vandaag lukt het niet om deze zware tijd af te sluiten."



Ook sociale media, als Facebook en Twitter, blijken overigens volgens het meldpunt bijzonder hardnekkig als het op stopzetten aankomt. Van der Geld: "Daarbij is het vooral een probleem dat de wachtwoorden niet bekend zijn. Hetzelfde geldt overigens in toenemende mate ook voor banken, verzekeraars en ga zo maar door. Als je bij leven af en toe bedenkt waar je allemaal staat ingeschreven en de inloggegevens op een centrale plek bewaart kun je daar bij eventueel overlijden je nabestaanden al een hoop werk mee besparen."

 



10 jaar geleden

Groeiende frustraties na overlijden dierbare



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57