Amsterdam -
In het villadorp Laren heerst onzetting en ongeloof na het drama waarbij Jan Peter Schmittmann, ex-topman van ABN Amro, zijn vrouw en dochter zaterdagochtend de dood vond.
In de bosrijke laan Hoog Hoefloo in Laren is het doodstil. Niets doet aan het vreselijke drama denken in een van de kapitale villa’s, die deels verscholen ligt achter bomen. Daar werd ex-topman van ABN-Amro Jan Peter Schittmann (57) zaterdagochtend dood gevonden, samen met zijn echtgenote (57) en verstandelijk gehandicapte dochter (22). Onduidelijk is wie de gruwelijke vondst deed. Sommige omwonenden denken dat de laatst overgeblevene van het gezin, dochter Renee, studente in Amsterdam, thuiskwam en hen aantrof.
Het echtpaar zou voor een reis naar India gaan. Zonder de gehandicapte dochter, vertelt de overbuurman. “Mevrouw Schmittmann had er zin in. Waarom in hemelsnaam?! Dat is waar ik kapot van ben, waarom dit vreselijke drama. En dan de dochter die overgebleven is, vreselijk.” De zestiger kijkt hoofdschuddend naar het huis. “Het gezin woonde hier ongeveer 12 jaar. Zelf woon ik hier al dertig jaar.” Schmittmann kende hij goed. Ze kwamen geregeld bij elkaar voor ‘partijen’.
De buurman- die niet met naam in de krant wil- maakt zich kwaad over een bekende voetballer in de buurt. “Die beweerde in de media dat de ex-topman teruggetrokken leefde en niet erg sociaal was. Verschrikkelijke onzin. Het gezin Schmittmann wilde gewoon niet over de vloer komen bij die voetballer.” Hij kreeg van burgemeester Roest diens persoonlijke 06-nummer. “Voor als we willen praten.” Zijn vrouw is geïrriteerd over ‘het mediacircus’. “Er worden veel onwaarheden geschreven. Zoals de verkeerde naam van de dochter die hen vond”, roept ze boos vanuit de auto.
Verderop loopt een vrouw van eind zestig met een wit poedeltje. Zichtbaar aangeslagen. Met roodomrande ogen vertelt ze helemaal niet geslapen te hebben. “Ik ben er depressief van. Wij allemaal hier. Vrijdagavond liep ik nog langs het huis met de hond en zag niets bijzonders. Het was een hele intelligente man. Ik woon hier mijn hele leven, er is nog nooit zoiets hier gebeurd. Met de gehandicapte dochter heb ik nog spelletjes gespeeld op de buurtbarbeque. Het is zo zielig voor de andere dochter..”
Er zijn speculaties alom over het waarom. Een oma die met dochter en kleindochter langsloopt: “Niemand heeft een idee. Er wordt gesproken over koolmonoxide.” Toch blijft de gehandicapte dochter terugkomen als een mogelijke verklaring voor het drama. Dat er vermoedelijk geen sprake is van een roofoverval, kan naast ontzetting over het drama rekenen op enige opluchting.
Op de hockeyclub waar Schmittmann jarenlang bestuurs-en erelid was, is het gezin Schmittmann ook het gesprek van de dag, zegt de uitbater van het clubgebouw. Voorzitter Micky Adriaansens is met de dames 1 mee naar een playoffs elders. “De telefoon staat roodgloeiend, maar Adriaansens staat niemand te woord vandaag. Er valt niet veel te zeggen”, zegt hij. “Schmittmann kwam hier nog wel eens naar de hockywedstrijden van zijn gehandicapte dochter kijken.”
De jongere generatie is geschrokken van het drama, maar kent hem niet. “Hij is van de oudere garde”, zegt een van hen.