Nederland -
Warme bakker kan van asbestbrood profiteren. Het incident vormde geen gezondheidsgevaar.
De warme bakker profiteert wellicht van de ophef rond het 'asbestbrood' dat vorig jaar uit de ovens van een industriële bakkerij rolde. "De een z'n dood, is de ander z'n brood", zegt Sandra Wewer van de Nederlandse brood- en banketbakkers ondernemersvereniging (NBOV). "De warme bakker op de hoek kan hier zijn voordeel mee doen. Consumenten kiezen al meer voor ambachtelijk brood. Mensen willen weer vertrouwen in hun voedsel kunnen hebben."
Al jaren is er een concurrentieslag gaande tussen de ambachtelijke bakker en de supermarkten. Op prijs kunnen de bakkers het niet winnen, wel op kwaliteit, zegt Wewer. Het incident bij Bakkersland kan een duwtje in de rug betekenen. Zembla toonde gisteren dat het bakkersbedrijf, dat onder meer aan Albert Heijn en Jumbo levert, vorig jaar zomer een partij brood heeft teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. De voormalig OR-voorzitter vertelt in de uitzending dat dit het gevolg is van supermarkten die bakkerijen afknijpen. "De supermarkten willen niet meer betalen dan ze nu doen. Anders konden alle ovens vernieuwd worden." Bakkersland bestrijdt deze inkoopmacht van de supermarkt. "We werken in een zwaar competatieve markt, maar zijn een gezond bedrijf", zegt een woordvoerder. "Banken zijn tegenwoordig voorzichtig met krediet verstrekken, maar wij hebben het gekregen. Hiermee gaan wij moderniseren." De oude ovens met asbest in het isolatiemateriaal, worden de komende jaren als eerste vervangen. Emotie gaat in deze zaak voor de feiten, stelt de woordvoerder. "De commotie ontstaat door het woord asbest, dat begrijp ik. Maar met de ovens is prima te werken als je het veilig en zorgvuldig doet."
Ook Mathé Elema van het Productschap Akkerbouw zegt dat deze oude ovens hun levensduur van zo'n vijftig jaar veilig kunnen volbrengen. Wel denkt hij dat ondernemers nu na dit 'tumult' hun investeringsprogramma gaan omgooien. "Je wilt zowel ongelukken met asbest als dit soort ongewenste aandacht voorkomen", zegt Elema. Dat er niet geïnvesteerd kan worden door prijsdruk van supermarkten, herkent Elema niet. "In iedere branche wordt stevig onderhandeld. De bakkerij is modern. Als modernisering nodig is, doen zij dat."
Volgens vakbond FNV zijn "de marges wel te klein om reëel op te kunnen draaien". Delfts Brood zou hierdoor volgens vakbondsbestuurder Leo van Beekum in 2013 failliet zijn gegaan. Hij wist vorig jaar al van de asbestkwestie bij Bakkersland. Het heeft toen onder druk de bedrijfsrapporten ontvangen en laten analyseren door asbestdeskundigen. "Hieruit bleek dat er geen gevaar bestond voor de gezondheid van werknemers en consumenten", zegt Van Beekum. "Daar vertrouwen wij op."
Afnemer Albert Heijn is ook toen ingelicht. "Als er een incident is zijn wij op de hoogte", zegt een woordvoerder. "Wij testen het brood in de winkels steeksproefsgewijs en hebben nooit sporen aangetroffen. We blijven alert, maar er is niet veel aan de hand."