Werkgever laat geld liggen na ongeluk skiënde employés

10-01-2014 08:57

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2014/01/10/3kB5h22MciWqw/index.xml

Nederland -



Personeel dat met een gebroken been thuis zit na een weekje skiën of een potje voetbal. Het kost kapitalen.

Werkgevers laten in totaal tonnen liggen omdat ze zelf de kosten voor hun rekening nemen van werknemers die thuis zitten met de gevolgen van een ongeluk op voetbalveld of skipiste.



"Nederlandse werkgevers maken veel te weinig gebruik van het zogenoemde regresrecht. Hierdoor draaien ze vaak onterecht op voor de kosten van het ziekteverzuim van hun werknemer, als dit verzuim door een ongeval komt. In dit soort gevallen is de financiële schade vaak te verhalen op de veroorzaker van het medisch letsel", zegt directeur Mick Netiv van riskconsultant Robidus.



Veel ongelukken op skipistes bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat iemand omver wordt geskied. De dader kan aansprakelijk worden gesteld door de werkgever van het slachtoffer. "Degene die het heeft veroorzaakt is daar meestal ook gewoon voor verzekerd", zegt Netiv. "Maar werkgevers vinden het vaak te ingewikkeld of zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid. Je moet natuurlijk wel weten wie de dader is. Met skiën is dat soms wat moeilijker dan bij het voetballen."



Netiv heeft een voorbeeld: "Een personeelslid werd in zijn vrije tijd gedurende een voetbalwedstrijd door een tegenstander geschopt en tegen zijn scheenbeen getrapt. Het was een situatie die de tegenstander had kunnen voorkomen. Reden dus om de dader aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade. Die medewerker heeft in een sportwedstrijd een botbreuk opgelopen waardoor hij 5 maanden uit de running is geweest."



Volgens Netiv worden er zeker vele tonnen misgelopen door bazen. "Door geen gebruik te maken van het regresrecht, betaalt de werkgever de loonschade zelf. Dit kan door de loondoorbetalingsverplichting oplopen tot minimaal 70 procent van het salaris voor een periode van 104 weken", zegt Netiv.



"Ook kosten voor re-integratiebemiddeling of, bij gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid, een premiestijging voor de Wet Gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheid kunnen worden verhaald." Netiv roept op om bij ziekteverzuim door een ongeval altijd na te gaan of er derden bij het ongeval betrokken waren, om het regresrecht te kunnen benutten.



Vorig jaar raakten volgens gegevens van Robidus alleen al 800 Nederlanders gewond bij een ski-ongeluk. Daar kunnen nog eens honderden andere sporters bij worden opgeteld. "Maar het geldt ook voor werknemers die gewond zijn geraakt bij een auto-ongeluk. Als dat ongeluk is veroorzaakt door een ander dan het slachtoffer, dan kan daar de schade op worden verhaald."



10 jaar geleden

Werkgever laat geld liggen na ongeluk skiënde employés



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57