Nederland -
Als je ziek of gewond raakt op het werk, is het een drama om schadevergoeding te krijgen. Bovendien stelt die vaak niets voor.
Jaarlijks raken 250.000 Nederlanders gewond of ziek op het werk. Maar slechts een heel klein deel krijgt een schadevergoeding, blijkt uit onderzoek dat dinsdag bekend werd. En zelfs in een ogenschijnlijk veilige omgeving als een zwembad ligt zo'n situatie op de loer.
Dat merkte Hetty Mous, die 14 jaar in Sportcentrum Gymnasion in Joure werkte. "De werkomstandigheden waren zeer slecht en het zwembad had een slechte klimatologische beheersing, waardoor er sprake was van een benauwde vochtige en warme lucht met hoge chloorconcentratie", vertelt de inmiddels gepensioneerde zwemlerares.
Chronisch hoesten liep bij haar over in infecties aan de luchtwegen, astma en een chronische bijholteontsteking die operatief moest worden behandeld. Volgens Mous een arbeidsziekte, veroorzaakt door de slechte klimaatregeling in het zwembad. "De ventilator was verroest, de roosters zaten dicht. Er hing altijd een hele sterke chloorlucht."
Haar werkgever deed niets met haar klachten. "Ik moest niet zeuren, vond hij. Daarna begon hij mij te intimideren en eruit te werken. Ik ging met knikkende knieƫn naar mijn werk, zo bang werd ik voor hem. Tegelijkertijd wilde ik mijn werk niet opgeven, want het was mijn lust en mijn leven. Ik vond dat ik moest bewijzen dat ik het kon. Uiteindelijk kreeg ik een burn-out."
Toen ze in 2009 uiteindelijk niet meer kon werken, stelde Mous haar werkgever aansprakelijk. "Dat werd een enorme juridische strijd die drie jaar heeft geduurd. Uiteindelijk hebben we een schikking getroffen en heb ik 7000 euro gekregen. Achteraf gezien was die strijd niet de moeite waard. Maar ik wilde gewoon gerechtigheid."
Volgens Wim Eshuis, die vandaag op het onderwerp promoveert, krijgen er van 250.000 mensen die jaarlijks met een ziekte of ongeluk krijgen te maken op het werk, uiteindelijk slechts 4000 een schadevergoeding. Volgens Eshuis is dat lage aantal te wijten aan het ingewikkelde Nederlandse aansprakelijkheidsrecht. "Als je gewond of ziek bent, moet je in Nederland je werkgever aansprakelijk stellen. Maar die is in tegenstelling tot jou hiervoor goed verzekerd. Dat is een zware juridische lijdensweg waar veel werknemers zich niet aan wagen."
Eshuis pleit ervoor om het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht om te vormen. Risicovolle beroepen zouden een collectieve schadevergoedingsregeling moeten treffen, of dat via een cao regelen. Het hoge aantal van 250.000 zou moeten worden teruggebracht door strengere veiligheidsregels en een betere inspectie.