Veenendaal -
De storm die gisteren bomen omver blies, woonboten deed zinken en verkeersborden uit de grond rukte, had orkaankracht.
De keiharde wind overviel veel mensen gisteren toch nog. Ondanks alle aankondigingen leek het in eerste instantie wel mee te vallen. Maar ineens stak ' s ochtends een storm de kop op, met kracht 11 en op sommige plaatsen zelfs windkracht 12. "Hij kwam een uurtje eerder dan gepland", zegt Marthijn Tabak van Weeronline. En dat zorgde voor brokken, omdat velen toch gewoon de weg op waren gegaan. In Amsterdam werd een omgeblazen boom een 21-jarige toeriste fataal. In Veenendaal raakte een 22-jarige man ernstig gewond aan zijn hoofd door een afgewaaide tak. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook woonschepen bezweken onder de woudreuzen. Het treinverkeer werd stilgelegd en Artis sloot de deuren.
Op de snelwegen was het een enorme chaos door omgewaaide verkeersborden en bomen. Zo viel op de A8 een compleet metershoog ANWB-bord op twee rijbanen, waardoor automobilisten plotseling het stuur moesten omgooien.
Sinds 1979 had het in Nederland niet meer zo extreem gewaaid als gisteren. De storm had op de Wadden zelfs de kracht van een orkaan, zo laat Weeronline weten. Windstoten bereikten een snelheid van meer dan 120 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden was het helemaal bal met snelheden van 150 kilometer per uur. Daar waaiden complete daken weg. Gedurende 20 minuten werd er windkracht 12 (orkaankracht) gemeten. Slechts een keer in de geschiedenis werd een uurgemiddelde van windkracht 12 waargenomen. Dat was op 7 september 1944 in Vlissingen.
In grote steden is het normaal wat beter vertoeven, maar ook Amsterdam werd geteisterd door enorme windsnelheden. "Daar werd de wind op bepaalde locaties door de gebouwen geclusterd en dan komen er ineens fikse windsnelheden vrij", zegt Tabak.
Scholieren waren goed de klos. Velen moesten gewoon op de fiets, zoals Maud (15) en Jelle (14). Zij dienden de brug bij de Zaanse Schans te beklimmen om het Saenredam te bereiken en dat was nauwelijks te doen. "Het is enorm zwaar, we kregen net zelfs bijna een dakpan op ons hoofd", zucht Maud dan ook. In Castricum moesten leerlingen van het Clusiuscollega omvallende bomen en vliegende takken op het fietspad ontwijken om het complex te bereiken waar ze moesten gymmen.
De brandweer rukte 9264 keer uit voor stormschade. In de middag werden mensen opgeroepen om niet meer voor alles 112 te bellen. "We moeten prioriteiten stellen en levensbedreigende situaties gaan voor", aldus een brandweerwoordvoerder. De verwachte schade zal in de miljoenen euro's gaan lopen. Vandaag zal het Verbond voor Verzekeraars daar meer duidelijkheid over verschaffen. Bij Interpolis meldden zich al bijna duizend gedupeerden.
Reizigers op de ferry van Newcastle naar IJmuiden moesten uren op zee dobberen, omdat de haven was gesloten. "We liggen in golven van wel 6 meter hoog", laat Violette van Dam vanaf de boot weten. "Ikzelf ben nog niet zeeziek, maar ze delen wel pilletjes uit aan andere passagiers."
Dave van Ooijen zat in de trein van Haarlem naar Leiden toen hij ineens een enorme knal hoorde. "Er bleek een boom tegen de voorkant van de trein geknald te zijn. Dwars door de voorruit! Het was een chaos in de cabine, het hout lag overal. Gelukkig was de machinist ongedeerd. We moesten zo'n twee uur in de trein blijven zitten en werden uiteindelijk met bussen opgehaald. Maar over het hele traject lag de stroom eraf. Ik ben uiteindelijk maar weer naar huis gegaan. Er was geen doorkomen aan."
Om 2 uur 's middags werden alle weeralarmen uiteindelijk ingetrokken en was de storm officieel voorbij. Toen bleek dat de wind ons land nog enigszins heeft gespaard. De storm trok verder richting Denemarken, waar op Helgoland een windstoot geregistreerd werd van van 183 kilometer per uur.