Verkeerspsycholoog: verbied Googlebril altijd in het verkeer

04-10-2013 08:42

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/10/04/5sunAUtuRk03I/index.xml

Amsterdam -



Willen we mogelijk jonge slachtoffers voorkomen in het verkeer, dan moet er strenge wetgeving komen voor de Googlebril. Anders zijn mensen er al aan gewend, betoogt verkeersdeskundige Brookhuis.

Er moet nu al een verbod komen op de Googlebril in het verkeer omdat de gadget - verwacht in 2014 - levensgevaarlijk kan zijn en vooral jonge slachtoffers kan maken. Dat denkt Karel Brookhuis, verkeerspsycholoog bij de Rijksuniversiteit Groningen.



Google Glass of de Googlebril wordt gezien als de gadget van de toekomst en kan gekoppeld worden aan de telefoon. Daarop kunnen video's en foto's gemaakt worden, apps gedraaid worden voor weer en nieuws die afgespeeld kunnen worden voor de ogen van de gebruiker.



"Jongeren kunnen slechter dan volwassenen de neiging tot een reactie onderdrukken als hun smartphone afgaat. Hoe sneller het gaat in het verkeer, des te meer zo'n Googlebril afleidt met alle gevolgen vandien. Dat geldt ook voor de smartphone in de auto of op de fiets. Voordat de Googlebril er is, moet er al regelgeving zijn. Destijds waren we te laat met regels voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. Het was toen heel moeilijk om dat gedrag weer terug te draaien en het verbod van social media in de auto te handhaven."



Afgelopen week waarschuwde agent Mohsin Akalay via Twitter al dat hij in Amsterdam veel fietsers tegenkomt 'die al fietsende meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor het verkeer'. "Het hoeft maar één keer fout te gaan", waarschuwde hij.



Volgens Brookhuis zie je niet in de cijfers terug hoe vaak er ongelukken gebeuren door deze apparaten, omdat alleen zwaargewonden en doden in de statistieken worden opgenomen. "Maar we weten uit experimenteel onderzoek dat afleiding gevaarlijk is. Je mist gewoon relevante zaken in je omgeving met zo'n bril op je hoofd die piepjes geeft. Je denkt: je hebt niks meer in je handen, dus is het veilig, maar je hebt voortdurend iets voor je ogen." De verkeerspsycholoog pleit er met klem voor dat we dit gevaar vooral tussen de oren moeten krijgen. "Niks doen is geen optie, dan zijn we te laat."



11 jaar geleden

Verkeerspsycholoog: verbied Googlebril altijd in het verkeer



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57