Nederland -
De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging wil samen met de Dierenbescherming werken aan alternatieve oplossingen voor de overpopulatie van zwerfkatten.
In haar strijd tegen het afschieten van zwerfkatten door plezierjagers krijgt de Dierenbescherming hulp uit onverwachte hoek. Jagersvereniging KNJV wil gezamenlijk werken aan humanere oplossingen voor de problemen die de dieren veroorzaken, zo heeft de club laten weten. Naast castreren en steriliseren ziet de jagersclub vooral het intensiever informeren van potentiƫle katteneigenaren over de enorme overpopulatie van zwerfkatten als een speerpunt.
Toch blijven de jagers voorlopig op de dieren schieten in de buitengebieden van de provincies waar dat is toegestaan. "Tot we zover zijn, vervullen jagers hun plicht. Letterlijk, want ze doen dit met tegenzin", stelt een woordvoerder.
De Dierenbescherming opende afgelopen weekend het vuur op de jagers met een campagne tegen het afschieten van zwerfkatten. In Noord-Brabant, Friesland, Flevoland Utrecht, Zuid-Holland, Texel en in het zuiden van Limburg worden jagers opgeroepen op de beestjes te schieten omdat ze daar veel overlast veroorzaken. Jaarlijks sterven op die manier 8.000 tot 13.500 katten. Met alternatieve oplossingen, zoals castreren of steriliseren, zouden niet alleen zwerfkatten blij zijn, maar ook brave huiskatten. Die worden regelmatig 'per ongeluk' het slachtoffer. In Noord-Brabant en Limburg durven sommige mensen hun kat niet meer vrij te laten rondlopen, blijkt uit een inventarisatie van het Brabantse kantoor van de Partij voor de Dieren.
Bijvoorbeeld Tamira Hankman uit Uden, het baasje van de rode kater Wiebel. Inmiddels is hij veilig voor rondvliegende kogels, aangezien Hankman het dier binnenhoudt. Bij de dierenarts ontdekte ze dat de voormalige zwerfkat een gebroken kaakje en twee hagelkorrels in zijn hoofd had, vermoedelijk doordat hij was aangeschoten. Wiebel heeft twee lange operaties moeten ondergaan, maar duizenden soortgenoten is een minder fortuinlijk lot beschoren.