Home / Overijssel / Steenwijkerland / Nederland / Brandalarm op telefoon van familie of buren
Brandalarm op telefoon van familie of buren
26-09-2013 05:32
Nederland -
Jaarlijks vallen 40 doden bij een woningbrand. Dit jaar staat de teller ook alweer op 32. Er komen maatregelen. Brandweer Nederland werkt momenteel aan een app voor de smartphones waarmee brandalarm van woningen op telefoons te horen is. Op die manier worden buren of kinderen van oudere vaders en moeders gealarmeerd en kunnen zij hulp bieden.
Woningbranden vormen een groot probleem in Nederland. Iedere dag vliegen er twintig huizen in brand en dat levert jaarlijks 40 doden op. Vooral ouderen doen veel verkeerd en vormen daardoor een gevaar voor zichzelf en voor de omgeving. ”Ze zijn trager in hun handelingen of steken het gas aan met wapperende ochtendjas”, zegt Rob Baardse, voorzitter van de Nederlandse brandwondenstichting.
Ook in de preventie gaat veel verkeerd en als er brand is weten ouderen, maar ook veel jongeren, vaak niet wat ze moeten doen. Een campagne van brandweer en brandwondenstichting moet daar verandering in aanbrengen. ”Wat velen niet weten bijvoorbeeld is dat je nooit door de rook heen moet vluchten”, zegt Baardse. ”Dat is levensgevaarlijk. Maar heel veel mensen hebben geen idee hoe ze hun huis uit moeten. Er is totaal geen vluchtplan. Wij roepen mensen daarom nu op om na te denken wat ze moeten doen bij brand. Want het gebeurt echt niet alleen bij de buren.”
Stephan Wevers, voorzitter van de regionale brandweercommandanten, is daarnaast bezig met de ontwikkeling van de brandalarm-app. ”Als bij ouderen de rookmelder afgaat, hebben ze vaak geen flauw idee wat ze moeten doen en bovendien zijn ze vaak wat minder snel en mobiel. Het is handig en veiliger als ook buren, vrienden of kinderen gealarmeerd worden. De app wordt aangesloten op de rookmelder. Als die afgaat, gaat er ook een waarschuwing op de smartphone af.”
De helft van alle doden bij brand is een zelfstandig wonende 65-plusser is. Door de vergrijzing en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal dit aantal doden alleen maar stijgen. Maar de branden bij hen hebben ook effect op de omgeving. Daarom is de brandweer er veel aan gelegen het aantal woningbranden terug te dringen.
De brandwondenstichting maakt zich verder zorgen om het aantal rookmelders in woonkamers. In totaal heeft 32 procent van de bevolking geen rookmelder hangen. En als ze er wel al hangen is de vraag of ze het doen, want checken doet vrijwel niemand ze. Onder ouderen heeft ongeveer 40 procent geen rookmelder.
Bijkomend probleem volgens Baardse is dat 10 jaar geleden in nieuwe woonwijken standaard rookmelders zijn opgehangen. ”Maar die dingen gaan maximaal 10 jaar mee”, zegt hij. ”Er hangen straks dus heel veel rookmelders daar die niet meer werken.”
11 jaar geleden
| |
|