Home / Overijssel / Steenwijkerland / Nederland / Recordaantal branden met miljoenenschade door bezuiniging op veiligheid
Recordaantal branden met miljoenenschade door bezuiniging op veiligheid
02-09-2013 09:12
Nederland -
Rampen vinden alleen plaats bij de buren, denken bedrijven. Die houding leverde een recordaantal grote branden op. We leren in Nederland helemaal niets van eerdere grote branden. Er wordt bezuinigd op veiligheid, want vrijwel iedereen denkt dat een ramp bij hem niet voorkomt. Daardoor ontstonden er het eerste halfjaar een recordaantal miljoenenbranden, met een totaal schadebedrag van 271 miljoen euro.
Adviesbureau MSNP doet op verzoek van politie en openbaar ministerie geregeld onderzoek naar branden. Wetenschappelijk onderzoeker en directeur Bas van den Heuvel is duidelijk in zijn mening: "Zowel door overheidsinstanties als het bedrijfsleven wordt te weinig lering getrokken uit de branden die zich voordoen."
Van den Heuvel geeft voorbeelden: "Welke lessen zijn getrokken uit Enschede of de Schipholbrand? Is er na verschijning van het rapport concreet iets mee gedaan door andere soortgelijke instanties? Ik betwijfel het. Er wordt alleen maar gesproken over wie de schuldige was. Niet over hoe het voorkomen kan worden. Bedrijven kijken te veel naar de details. Over de brand in het cellencomplex van Schiphol zeggen ze dan 'ja, maar wij hebben geen gevangenen'. Dan vergeten ze dat voor de rest hun bedrijf dezelfde omstandigheden kent en dus dezelfde risico's."
Volgens de branddeskundige wordt er op personeel bezuinigd dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van bedrijven. "Je ziet dat het opleidingsniveau daarvan steeds lager wordt. De duurdere specialisten worden vervangen door enthousiaste, goedwillende collega's met een lager kennisniveau."
Door de recessie snijden bedrijven steeds meer in de kosten van personeel en onderhoud. "Dat baart zorgen. Daardoor wordt het periodieke schoonmaken van installaties uitgesteld of komt het zelfs helemaal te vervallen. Het bekende slotrondje door het bedrijf verdwijnt, omdat de medewerker die dat altijd deed, is wegbezuinigd."
Van den Heuvel vraagt zich bij veel branden af hoe het mogelijk was dat die konden ontstaan. "Die waren met simpele middelen en een gezonde dosis boerenverstand te voorkomen." Als voorbeeld geeft hij de brand in 2011 bij Chemie Pack. Die ontstond doordat een medewerker probeerde met een gasbrander een pomp te ontdooien in de buurt van brandbare stoffen.
Minstens twintig hulpverleners die bij die brand betrokken waren, werden behandeld in het ziekenhuis vanwege gezondheidsklachten, daarnaast zijn nog eens minstens 150 gevallen bekend van andere personen met gezondheidsklachten die mogelijk aan de brand te wijten zijn. De totale kosten worden vooralsnog geschat op 71 miljoen euro.
11 jaar geleden
| |
|