Bedreigde Leroy (17) laat belagers voelen wat blind zijn is

11-06-2013 08:27

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/x/metro/2013/06/10/I09YNCD36Za/index.xml

Amsterdam -



Nadat zijn blindengeleidehond in Amsterdam Nieuw-West met vuurwerk werd belaagd, wil Leroy jongeren leren over zijn visuele handicap.

Zorgeloos zijn maatje Ollie uitlaten, is er niet meer bij voor de 17-jarige Leroy uit Amsterdam Nieuw Sloten. De visueel gehandicapte jongen en zijn blindengeleidehond werden begin mei door vijf jongeren met vuurwerk belaagd in het Kasterleepark. De melding bij de politie die Leroy hier direct van maakte, resulteerde een paar uur later in een steen door het raam van zijn ouderlijk huis. “Dan komt het wel heel dichtbij”, zegt Leroy tegen de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, Achmed Baâdoud, in een parkje vlakbij zijn huis. “Ik laat Ollie niet meer uit in het Kasterleepark en mijn moeder loopt altijd met mij mee. Je weet nooit wat je omgeving doet. Het blijft Amsterdam, het blijft Nieuw-West.”



Een nare ervaring vijf jaar geleden waarbij Leroy en zijn familie uit Overtoomse Veld zijn vertrokken omdat ze geterroriseerd werden door Marokkaanse buurtgenoten, heeft hem alert gemaakt. Dit keer waren het Hollandse tieners die een voetzoeker naar zijn hond Ollie gooiden. Hij is angstig geworden. Leroy laat Baâdoud een middagje zien waar iemand met een visuele beperking op straat letterlijk en figuurlijk tegenaan loopt. “Het gaat erom dat we met z’n allen meer sociaal naar elkaar omkijken”, zegt Baâdoud. Leroy knikt, is het hier volkomen mee eens. “Eerst waren het Marokkanen, nu Nederlandse jongens”, gaat Leroy verder. “Dit is mijn stad, ik heb hier mijn hele leven gewoond, ik wil me veilig voelen. De maatschappij moet socialer worden.” Daarom gaat Leroy op verzoek van Baâdoud jongeren in activiteitencentrum The Matrixx in Nieuw-West laten ervaren wat het is om blind te zijn. “Dit leert ze begrijpen wat het is om blind te zijn, veel jongeren hebben daar geen idee van”, zegt Baâdoud. “Ik zou graag zien dat hij dit ook in andere buurthuizen in de stad gaat doen.” Baâdoud heeft nu het stokje overgedragen aan Paul Slettenhaar, de stadsdeelvoorzitter van Zuid. Ook hij gaat geblinddoekt een ronde door zijn stadsdeel maken. “Ik hoop dat hij het ook weer overdraagt, zodat alle stadsdelen het ervaren.”



11 jaar geleden

Bedreigde Leroy (17) laat belagers voelen wat blind zijn is



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57