Home / Overijssel / Steenwijkerland / Nederland / Herdenken geef je door
Herdenken geef je door
02-05-2013 07:42
Nederland -
Joan Leemhuis, voorzitter Comité 4 en 5 mei Verandert er iets aan de het herdenken en vieren op 4 en 5 mei met de komst van een nieuwe koning?
Al sinds vele jaren kennen wij de twee-eenheid 4 en 5 mei op de manier waarop we daar nu inhoud aan geven. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij realiseren wij ons dat anderen eraan mee hebben geholpen om uiteindelijk de vrijheid van onderdrukking te creëren. 's Morgens op de vijfde is de bezinning op die vrijheid en op de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt, ‘s middags feest en ’s avonds de apotheose van het concert. In die formule zien wij als comité geen fundamentele wijzigingen komen, of nu koningin Beatrix staatshoofd is of Willem-Alexander. Overigens zijn we er heel trots op dat prinses Beatrix zondag aanwezig is bij het 5 mei-concert op de Amstel.
Zowel Beatrix in 1995 als Willem-Alexander in 2005 hebben in hun 5 mei-lezingen verwezen naar het belang van doorgeven van die traditie van generatie op generatie.
Waar Koning Willem-Alexander ook bij stilstond is dat de eerste generatie kleiner en kleiner wordt en dat we het moeten blijven doorgeven aan nieuwe generaties, waarbij je tegelijkertijd weet dat elke generatie een eigen beleving heeft, een eigen gevoel heeft bij die dagen. Het is de kunst om de essentie steeds te blijven doorgeven. We hadden vorig jaar niet voor niets als thema ‘Vrijheid geef je door’. Koning Willem-Alexander is degene die dat al in 2005 zelf al mooi heeft verwoord.
Naarmate mensen niemand meer om zich heen hebben die de oorlog heeft meegemaakt, wordt het moeilijker om die essentie te bewaren. Hoe hou je jongeren toch geboeid?
Het blijft zaak het verhaal te vertellen, omdat de Tweede Wereldoorlog het referentiekader blijft bij de Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding. Mensen zijn vermoord om wie ze waren, mensen kwamen in verzet en hebben dat met het leven bekocht, zaten in concentratiekampen. Heel veel mensen zijn gestorven omdat er onderdrukking was. Dat verhaal moeten we blijven vertellen, net zo goed als we moeten blijven vertellen dat zich mensen uit heel veel andere landen hebben ingespannen om voor onze vrijheid te strijden en dat ook met het leven hebben bekocht. Daaruit is de motivatie voortgekomen om als Nederland mee te doen aan vredesmissies.
11 jaar geleden
| |
|