Jaarlijkse verdubbeling padden in Vondelpark

27-02-2013 08:12

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/regionaal/jaarlijkse-verdubbeling-padden-in-vondelp...

Amsterdam -



Het Vondelpark kan dit voorjaar op 1400 padden rekenen. Een keer zoveel als vorig jaar. Puttrapjes moeten deze groei blijven stimuleren.

Het aantal padden in het Amsterdamse Vondelpark is explosief aan het stijgen. “In de afgelopen paar jaar zien we telkens een verdubbeling”, vertelt Daniel Kropveld, initiatiefnemer van het vrijwilligersteam tijdens de paddentrek en oprichter van de Vrienden van het Vondelpark. In 2012 werden er ruim zevenhonderd padden geteld.



Aankomend voorjaar gaat er een proef met zogenaamde amfibietrappetjes van start. “Dit zijn trapjes in de putten. Als padden er per ongeluk in vallen, kunnen ze er gemakkelijker uit klimmen.” Volgens Kropveld moeten vorig jaar zeker een paar honderd padden het loodje hebben gelegd in de ondergrondse putten.



De verbetering van de ecologische structuur in het park levert een grote bijdrage aan het groeiende aantal padden. “Onlangs zijn de oevers van de vijvers verlaagd en hebben we speciale paddenpoelen”, zegt hij. De proef met de putten is de eerste in Nederland, ingesteld door Waternet. Na de paddentrek, die half maart op zijn hoogtepunt is, wordt er middels een evaluatie bekeken of het daadwerkelijk grote aantallen padden heeft gered.



Kropveld ziet uit naar de jaarlijkse paddentrek. “Zo gauw de temperatuur voor een langere tijd tussen de vijf en tien graden boven nul blijft, zal de paddentrek beginnen. Als je het festijn wil meemaken, moet je in de derde week van maart komen.”



11 jaar geleden

Jaarlijkse verdubbeling padden in Vondelpark



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57