Blowverbod school wapen van papier

13-12-2012 09:22

Reportage 1 http://www.metronieuws.nl/nieuws/blowverbod-school-wapen-van-papier/SrZllm!AP...

De Baarsjes -



Via een juridische list verbiedt Amsterdam blowen op schoolpleinen. De vraag is welk probleem ze daarmee oplost.

Amsterdam verbiedt vanaf volgend jaar blowen op schoolpleinen. Is dat nog niet verboden dan? Natuurlijk wel. Scholen hebben allemaal hun eigen reglement dat drugsgebruik op of rond school verbiedt. Leerlingen die de regels overtreden, wacht een stevig gesprek, schorsing of zelfs verwijdering van school. Toch is dat voor sommige scholen niet genoeg, zegt Bartho Boer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam. “Er zijn altijd leerlingen die hardnekkig door blijven blowen, ook als ze een waarschuwing of een schorsing hebben gekregen.” Om die leerlingen aan te pakken, geeft het blowverbod scholen een extra armslag. Ze kunnen de politie bellen als ze een leerling een joint zien roken. De politie kan de leerling een boete geven of via de rechter laten ‘afkicken’. Dat maakt meer indruk, is de gedachte. Bovendien kunnen scholen met een gemeentelijke blowban ook blowende jongeren (laten) wegsturen die rond de school hangen, maar die er geen leerling zijn.



Om hoeveel onverbeterlijke blowers het precies gaat, kan de gemeente niet zeggen. Veel scholen blijken geen problemen met het handhaven van hun eigen blowverbod te hebben. “In het afgelopen halfjaar hebben we nog maar één keer iemand gehad die een blowtje op het schoolplein rookte”, zegt conciërge Arnold van ROC West op Maat in Amsterdam. “Wie wordt betrapt, krijgt een schorsing.” “Alleen al op verdenking van drugs spreken wij onze leerlingen aan”, zegt directeur Redmer Kuiken van scholengemeenschap Damstede. “Dat is genoeg, want wij ondervinden geen problemen met blowen op school.” Ook de ROC’s Nijmegen, Eindhoven, Delft en Friesland zeggen met hun eigen regels blowen prima te kunnen aanpakken. ROC Zadkine in Rotterdam laat leerlingen via speciale lessen weten welke sancties op blowen staan en hoe schadelijk het is voor de leerprestaties. Docenten worden getraind in het herkennen van wietproblemen.



Het Amsterdamse blowverbod is niet per se baanbrekend. De gemeente Rotterdam kwam er twee jaar geleden al mee, zij het via een andere juridische route. “We hebben blowen als overlast omschreven”, zegt woordvoerder Tjeerd Agema. “Het stinkt, het betekent rondhangen. Daartegen kan de politie optreden, en dus niet alleen op schoolpleinen, maar ook voor supermarkten of waar dan ook.” De rechter zal zich er binnenkort over uitspreken of het blowverbod via deze weg houdbaar is.

 



11 jaar geleden

Blowverbod school wapen van papier



Add to Google

| More




Fatal error: Class name must be a valid object or a string in /home/112-nieuws/public_html/index.php on line 57