Nederland -
Auto. Ruim negenduizend 17-jarigen hebben sinds de start van het experiment 2toDrive hun rijbewijs gehaald. Het slagingspercentage onder deze leerlingen ligt hoger dan het gemiddelde.
Het slagingspercentage onder 17-jarigen die rijexamen mogen doen, ligt hoger dan het gemiddelde. Ruim negenduizend 17-jarigen hebben sinds de start van het experiment 2toDrive hun rijbewijs gehaald. Zij rijden rond met een coach in de auto. “17-jarigen zijn gemotiveerder dan oudere leerlingen”, zegt Coen Sleddering van het CBR.
Jongeren in deze leeftijdscategorie zitten nog in de leermodus. Hun ouders worden na het slagen vaak de verplichte coaches in de auto en zo is de rijopleiding iets van het hele gezin. De motivatie stijgt hierdoor. Volgens het CBR helpen deze punten de 17-jarige om eerder zijn rijbewijs te halen, dan de gemiddelde leerling.
Sinds het project 2toDrive startte, op 1 november vorig jaar, mogen jongeren vanaf 16,5 jaar aan de rijopleiding beginnen. Vanaf hun 17e mogen ze op voor het rijbewijs en bij slagen rijden ze tot hun 18e met een coach in de auto. Bijna een jaar verder staat de teller van het aantal geslaagde 2toDrive-kandidaten op 9.014. Bij het CBR is Coen Sleddering tevreden. “Het aantal 17-jarige kandidaten is langzaam op gang gekomen, doordat er nog veel onduidelijkheid over het project was. Nu loopt het goed.”
In totaal zijn er ruim 169.000 mensen voor hun rijbewijs geslaagd sinds november. Het CBR heeft stapsgewijs extra mensen aangenomen om ook de 17-jarigen een examenplaats te bieden.
Verkeersveiligheidsorganisatie Stichting TeamAlert moedigt jongeren aan om mee te doen met het experiment. “In Duitsland is gebleken dat het aantal verkeersongelukken afneemt, als jongeren de eerste tijd met een begeleider rijden”, vertelt projectleider Nard Gilsing.
Hij toont zich zeer tevreden met het aantal geslaagden. "Het groeit nog steeds. Al deze jongeren doen rijervaring op en de leerlingen, rijscholen en coaches zijn enthousiast.”
De ANWB, die de grootste rijopleiding van Nederland heeft, hoefde geen extra instructeurs aan te nemen. “We zijn niet bedolven onder een golf van 16,5-jarigen die hun rijbewijs wilde halen, maar we zijn wel positief”, zegt Anke Raijmakers. “Jongeren doen toch meer rijervaring op zo. Er is best veel vraag, maar het aantal zou hoger kunnen zijn. Misschien moet de overheid meer bekendheid aan het project geven.”
De 17-jarige automobilisten hebben gemiddeld meer dan één coach. De Rijksdienst voor Wegverkeer heeft 12.750 begeleiderspassen uitgegeven en ziet het aantal digitale aanvragen toenemen.
Exacte percentages maakt het CBR nog niet bekend, op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Wij zijn de cijfers aan het inventariseren en komen er in november zelf mee", zegt een voorlichter daar.