Nederland -
RTC weet van het vervalsen af: "Hier moet je als chauffeur altijd scherp op zijn"
Hij had er al een hele nacht hard werken opzitten en deed om tien over half vijf in de ochtend nog een ritje van de Rotterdamse Coolsingel naar het Noordereiland. Na afloop kreeg taxichauffeur Alex een briefje van 100 euro overhandigd. Later bleek het vals te zijn. En dat was zeker niet voor het eerst.
“De klant moest een bedrag afrekenen van 8,55 euro, dus ik gaf hem het wisselgeld terug. Daardoor zit ik nu met een schade van 100 euro. Behoorlijk zuur!”, zegt Alex boos. Wat het voor hem extra vervelend maakt is dat hij het bankbiljet zelf nog gecontroleerd heeft met een speciale detectiepen. “Hierop stond dat het prima was, dus ik ging akkoord met de betaling. Maar toch vertrouwde ik het niet helemaal, ik heb hem toen aan een collega laten zien en we kwamen er achter dat het nep was. Ik heb het bedrijf dat die pen me verkocht heeft nog aan de lijn gehad, maar die zeiden dat het mijn eigen risico was. Ik laat het er niet bij zitten.”
Alex heeft aangifte gedaan en het valse briefje van 100 euro is door de politie in beslag genomen. “Wij hebben niet de indruk dat valsmunterij de laatste tijd meer voorkomt. Toch adviseren wij iedereen, in welke branche dan ook, altijd op te blijven letten en zo mogelijk te laten pinnen”, zo laat een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond weten.
Sjaak de Winter, directeur van de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) weet van het vervalsen af. “Hier moet je als chauffeur altijd scherp op zijn. Al onze wagens zijn tegenwoordig uitgerust met pinautomaten. Dit maakt niet alleen de kans op het krijgen van vals geld kleiner, het verkleint ook het risico op een overval.” Volgens De Winter zijn taxichauffeurs alleen nog niet heel actief met het promoten van de mogelijkheid. “Het gebruik valt eerlijk gezegd nog wat tegen, ook al staat het zelfs op de buitenkant van de auto’s. Nog te weinig mensen beseffen dat ze kunnen pinnen, het beeld dat je alleen contant kunt betalen, moet nog slijten.”
Volgens een woordvoerder van Taxicentrale St. Job zijn het vooral bepaalde dagdelen waarin er valsemunters actief zijn. “Met name de chauffeurs die ’s nachts rijden, hebben er meer last van. Wij adviseren bij twijfel altijd even te controleren, bijvoorbeeld met een speciale stift.”
Uit gegevens van de Europese Centrale Bank blijkt dat biljetten van 20 en 50 het vaakst worden vervalst. In het afgelopen half jaar is het aantal vervalste briefjes van 20 gedaald, terwijl briefjes van 50 euro juist vaker werden nagemaakt. In totaal werd in eerste helft van dit jaar in Nederland 16 procent minder vals geld aangetroffen dan in de tweede helft van vorig jaar.